Je innerlijk kind omarmen na jong ouderverlies

Ben je vaak angstig in nieuwe situaties? Of maakt een onbekende situatie je onrustig? Reageer je vaak overdreven?

Zijn dat vragen die je jezelf stelt? Hier vind je het antwoord waarom.

Angst en onveilig voelen

Het heeft bij mij enige tijd geduurd voordat ik de link legde naar mijn jong ouderverlies. Ik heb op zes jarige leeftijd mijn moeder verloren door hartfalen. Van de een op de andere dag was ze weg. Dat heeft enorme impact op mij als klein meisje gehad. De veiligheid, het vertrouwen, de onvoorwaardelijke liefde, het viel allemaal ineens weg.

Iemand schreeuwde in mijn oor, leek het… een ingeving

Waar ik nu als volwassene het meeste last van heb is dat het innerlijk kind, die kleine Nina die ongevraagd opduikt als er zich situaties voordoen die nieuw of spannend of eng voor me zijn. Nee, dat schrijf ik verkeerd… Het is niet eng voor mij, het is eng voor HAAR. Zij zorgt voor dat onrustige gevoel binnen in mij. Eerder wilde ik er nooit naar luisteren, wuifde ik het weg. ‘Ah, stel je niet zo aan, er is toch niks aan de hand.’ ‘Waarom doe je zo gestrestst? Het is toch nergens voor nodig?’ Tot ik besefte dat IK niet zo reageerde maar mijn KLEINE IK. Mijn innerlijk kind schreeuwde om aandacht op dat moment omdat de situatie onveilig voelde, net als het moment waarop HAAR moeder overleed en alle nieuwe en spannende en onverwachte situaties die volgden.

In dialoog met innerlijk kind

Zie video

Hoe kun je jouw innerlijk kind helpen?

Vanaf het moment dat ik besefte dat IK niet zo reageerde maar mijn KLEINE IK heb ik haar erkenning gegeven. Ik heb gezegd dat het oké is dat ze op die manier reageert. Het is begrijpelijk. Het is oké als het even niet oké is. Ik heb haar vastgepakt, omhelst en getroost. ‘Het is oké, jij bent oké, je bent veilig. Je hoeft niet angstig te zijn.’ Ze had het nodig om te horen dat ze veilig was en ze had het nodig om een gevoel van geborgenheid te hebben. Alleen ik kon haar die geven.

Geef erkenning, laat het gevoel er zijn

Door je innerlijk kind er te laten zijn, door dat gevoel van onrust en onveiligheid er te laten zijn, zullen deze het snelste verdwijnen. Zou je dat niet doen dan heeft het hetzelfde effect als een bal onder water houden.

bal onder water houden

Het is doodvermoeiend en de bal wint uiteindelijk toch. Doordat je het toelaat hebben jij en je innerlijk kind beiden gewonnen. Je innerlijk kind de erkenning,  jij de rust en samen kunnen jullie je blik richten op een onbezorgde toekomst.

Contact met lotgenoten

Wil je in contact komen met anderen die net als jij vroeg hun ouder(s) zijn verloren? Meld je aan via onderstaande knop