Op jonge leeftijd is één of zijn jouw beide ouders van jou overleden. Die ervaring zorgt voor een trauma. Vaak wordt er nu, op latere leeftijd, luchtig over gedaan door de buitenwereld omdat ze de impact niet begrijpen of door onszelf, omdat we ons niet slachtoffer willen voelen.

‘Jong ouderverlies – een trauma, een ramp, maar niet onoverkomelijk.’

Abrupt einde

Het is een overweldigende gebeurtenis, die heel abrupt en einde maakt aan het leven zoals het tot dan toe verliep. Vaak is het een plotselinge gebeurtenis en altijd leidt deze tot ingrijpende veranderingen. Wat was, is niet meer, en zal nooit meer zo zijn.

Verandering

De buitenwereld lijkt hetzelfde maar je binnenwereld heeft een schokkende en allesbepalende verandering ondergaan. Ook jij zal nooit meer zijn zoals je was voor jouw jong ouderverlies.

Als jong kind is de kans groot dat je een negatief beeld van de wereld krijgt wanneer jouw verlies en verdriet niet goed begeleidt wordt.

Waar is de veiligheid?

Je ouder van wie je zo veel houdt en nog afhankelijk bent, is zomaar weg. Weg uit je leven, weggerukt. Je voelt je niet meer veilig, niets is veilig en niets geeft zekerheid meer in deze wereld. Wie kun je nog vertrouwen? Voor wie kun je je hart nog openen? En als je jouw hart voor iemand geopend hebt, hetzij vriendschap of relatie, stel je jezelf vaak de vraag: Zullen zij ook (zomaar) weg gaan?

Ophoping van emoties

Gevoelens van verdriet, boosheid en angst maar wellicht ook schaamte en schuldgevoel over deze gevoelens worden in jouw binnenwereld gehouden en voegen zich zo bij de ramp.

Je kon er als kind niets aan doen

Als kind heb je gedaan wat je moest doen, je had het vermogen nog niet om dit grote verlies te verwerken. Je was er emotioneel en fysiek gezien niet tegenop gewassen.

Nu wel

Nu je ouder bent heb je dat vermogen wel en het is heel belangrijk om erover te praten.

Heling van trauma betekent niet dat het verdriet en de impact wat het toen heeft gehad niet erkend wordt maar heling betekent dat het trauma je huidige leven niet meer beheerst. Het is een uitdaging om trauma ‘aan te pakken’ omdat het zich verstopt achter de overlevingsstrategieën die je hebt ontwikkeld. Wellicht heb je het in eerste instantie niet in de gaten omdat het je tweede natuur is geworden. Maar dit inzicht en de stap om erover te praten zijn een goed begin om je leven terug te winnen.

In deze blog vind je een schrijfoefening die je zou kunnen helpen. 

 

Social media

Wil je contact met lotgenoten?

Volg mij op social media